Olosuhteiden pakosta (avaimia ei vain saatu kiikutettua paikalle ynnä muita koottuja selityksiä) viimeperjantainen retki etruskien maille typistyi vain Vulciin, mutta siellä käytimmekin iloisesti sitten koko päivän. Aamuvarhaisella aloitimme matkamme instituutin omalla valkoisella emoaluksella kohti pohjoista ja pari tuntia myöhemmin pelmahdimme sateentuoksuiseen Toscanaan. Ennusteista huolimatta pahimmat sateet jäivät automatkan varrelle, ja päivä itsessään kului leppeän kevätauringon alla vehreitä, kumpuilevia niittyjä mittaillen ja raunioissa hypellen. Lounaaksi saatiin nauttia villisikapastaa pienessä ravintolassa, jonka nurkassa telkkarissa pyörivät dubatut Kauniit ja Rohkeat. Missään ei näkynyt ryhmämme lisäksi ristin sielua, ellei tuijottelevia härkiä lasketa. Maaseudun hiljaisuus Rooman hälyn jälkeen tuntui autuaalta, vaikka toisaalta oli hyvin outoa ajatella vaeltavansa kaduilla muinoin tärkeässä ja vilkkaassa kaupungissa, joka ensin oli etruskikeskus ja sitten roomalainen municipium, ja joka sittemmin sammui ja unohtui niin tyystin, ettei vielä tänä päivänäkään alueella ole asutusta.
Ensitöiksemme vilkaisimme kaksi alueen kuuluisinta yleisölle aukisaatavaa hautaa. Ensimmäistä, nk. François Tombia, olivat koristaneet löytöhetkellä mahtavat maalaukset - nykyään esillä ko. haudassa vain jokseenkin kansakoulumaisina pahviversioina - jotka kuvasivat Troijan sotaan liittyviä myyttisiä tapahtumia. Koska roomalaiset mielsivät olevansa Troijan perillisiä ja etruskit taas kreikkalaisten, oli Troijan sota varsin sopiva vertaus kuvaamaan noiden kahden kansan keskinäisiä yhteydenottoja, eikä ihmekään, että tavalla tai toisella noissa kahinoissa meritoituneiden tai kaatuneiden heppujen hautoihin kuva-aihe koettiin osuvaksi. Mielenkiintoisena sivupohdintana, etruskihaudoissa usein esiintyvä kuva-aihe Akilleesta surmaamassa sotavankeja ystävänsä hautajaisissa on herättänyt joskus myös spekulaatioita siitä, oliko ihmisuhraus tuolle mainiolle kansalle kovinkin yleinen hautajaisrituaali. Oli asia miten hyvänsä, joka tapauksessa etruskihautajaisten yhteydessä mitä ilmeisimmin järjestettiin aina suuria kisailuja ja pitoja, ja esimerkiksi gladiaattoritaisteluiden perinteen oletetaan kulkeutuneen Roomaan nimenomaan etruskeilta. Tuolla Vulcin kaivausalueen keskellä pötkötteli (yhä avaamaton!) halkaisijaltaan 75-metrinen tumulushauta, jonka edessä ilmeisesti ainakin on ollut pieni areena moisille peleille.
Toinen tsekkaamamme hauta, Tomba delle Iscrizioni, saa varmasti sukat pyörimään jokaisen naisten historiallista asemaa koskaan pohtineiden jaloissa. Kyseinen hauta on saanut nimensä lukuisista piirtokirjoituksistaan, jotka ovat paljastaneet haudassa maanneen lähinnä naisia. Naisten nimien perässä kirjoituksissa seuraa usein myös mystinen
hatrencu-epiteetti, mistä on päätelty, että jotakin sosiaalisesti spesiaalia näissä naisissa on ollut - kenties he ovat olleet saman kultin papittaria, ja haudassa makaavat miehet ovat olleet heidän puolisoitaan. Bongailimme haudasta myös uudempia piirtsareita (huomatkaa tämä äärimmäisen akateeminen ja paljonkäytetty termi keskuudessamme), jotka ovat jäänteitä siitä, kun roomalaiset alkoivat uusiokäyttää hautoja etruskiyhdyskunnan sammuttua Rooman vallan alle. Vulcin etruskikerrokset yleensäkin ovat vuosien saatossa hautautuneet roomalaisten uudisrakennusten alle, joskin kiintoisasti myöhempi rakennuskanta vaikuttaa noudatelleen olemassaolleita etruskirakenteita.
Vulcin arkeologiselta alueelta noin yleensä löytyi jo mainittuja mulkoilevia härkiä, temppelin- ja kylpylänraunioita ja yksi mithraeumkin. Pikkuinen arkeologinen museo, joka toimi keskiajalla alueelle rakennetussa linnassa, sisälsi hauskoja, alueen etruskikulttuurille omaleimaisia eläinfiguureja, votiivilahjoja lisääntymiselinten ja lasten muodossa sekä tietoiskun haudanryöstelybisneksestä.
Eilen kävimme parin toverin kera kiduttamassa itseämme katsomalla uuden Pompeii-leffan. Harvoin tulee vastaan kulttuurituotetta, jolle ei aseta minkäänlaisia odotuksia, mutta joka silti onnistuu limboamaan niidenkin ali. Parhaan roolisuorituksen hoiti tulivuori, joka sekin sortui ylinäyttelyyn. No, ehkä jollain kieroutuneella tavalla elokuva sopi silti esitunnelmoinniksi parin viikon päästä tehtävälle matkalle, joka vie kurssimme seikkailemaan Vesuviuksen kupeeseen.
 |
Viehättävä silta Vulcin linnakkeen vieressä. Valitettavasti jalat jo niin ajansyömät, ettei sen päälle päässyt. |
 |
Ajan kerroksia ja keväistä maisemaa. |
 |
Yksityishuvilakylpyläkompleksin helteellä kovimmassa käytössä ollut alakerta. |